SOS TELEFON ZA ČLANE

041 702 072


VREME BO...

slovreme

ŠALA DNEVA

FANTJE NA DELO

Dva policaja prideta popolnoma gola na delo. Ko ju šef vidi popolnoma znori in jih pokliče v svojo sobo ter jih vpraša kako za vraga sta lahko prišla taka v službo.
"Šef," se branita, "bila sva v javni hiši."
"In, kaj je bilo potem?"
"Pa, šef, dobila sva dve punci, da se ti noge zašibijo, ko ju pogledaš."
"In, naprej.."
"No, punci sta rekli, naj se slečva do golega..."
"V redu, naprej, naprej,..."
"In tako, šef, sva se slekla, nakar punci rečeta: "Fantje, zdaj pa na delo!".
In sva šla."

Spoštovane članice in člani!


O smiselnosti obstoja in delovanja sindikata je bilo v zadnjem času moč veliko prebrati in slišati. Ostre kritike s strani delodajalcev, da sindikati s svojim delovanjem družbi bolj škodijo kot koristijo, po drugi strani pa glasno nezadovoljstvo članov, ki menijo, da od sindikata nič nimajo, postavljajo sindikalizem v nezavidljiv položaj.    

Navkljub puščicam, ki letijo z vseh strani, ostaja nesporno dejstvo. V času največje gospodarske krize, vse večje brezposelnosti, krčenja socialne države, odpuščanja in varčevanja na vsakem koraku, sindikate kot branik socialne države in pravic delavcev potrebujemo bolj kot kadarkoli prej.

Kakšne sindikate potrebujemo? Sindikate, ki imajo znanje in sposobnost zaznati družbene spremembe in v njih vidijo nove cilje in priložnosti. Konflikten pristop za vsako ceno in sledenje kratkoročnim populističnim ciljem, mora nadomestiti konstruktivno in odgovorno ravnanje. Kajti veliko lažje je rušiti, kot graditi. A to še ne pomeni, da se sindikati odrekamo ostrejšim nastopom v kolikor bodo potrebni.

Sindikat delavcev skupine Petrol si je v preteklosti, zaradi drugačnih, ugodnejših razmer v našem okolju ter na osnovi dobrega poslovanja Petrola, uspel izboriti pravice, ki nas še vedno ločujejo od veliko podjetij v Sloveniji. Mnogi se ne zavedajo, da višje plače, višji regres za letni dopust, višji dodatek na delovno dobo, sporazumno reševanje presežka delavcev, izplačila ob koncu leta in drugo, ne bi obstajalo, če ne bi bilo sindikata. Za zaposlene je to povsem samoumevno tudi zato, ker Sindikat delavcev skupine Petrol svojih uspehov preprosto ni obešal na veliki zvon. Dejstvo, da smo imeli osnovne pogoje urejene, smo imeli priložnost svojo energijo in dejavnost usmeriti v zagotavljanje dodatnih ugodnosti za člane kot so izleti, športne in kulturne dejavnosti, ozimnica in podobno.

Morda od tod izvira prepričanje zaposlenih, ki niso člani sindikata, da je članstvo in plačevanje sindikalne članarine nepotreben strošek. Pri tem pa ne pomislijo, da je plačevanje članarine podobno plačevanju kasko zavarovanja: leta in leta plačuješ članarino, pa nikoli ne koristiš ugodnosti. Nenadoma pride do sprememb, v podjetju se dogodi reorganizacija, potrebuješ pravno pomoč, ta pa je zelo draga: samo ena ura pravne pomoči stane vsaj toliko kot letna sindikalna članarina. Takrat si zelo vesel, da si kot član sindikata, deležen brezplačne pravne pomoči in sicer tam, kjer si najbližje doma.
 
Vsi smo opazili, da se časi spreminjajo. Gospodarska kriza in vse večji apetiti lastnikov po dobičkih se dotikajo tudi našega podjetja. Številne reorganizacije, ki smo jim že bili in jim bomo priča v kratkem, imajo v ozadju (osredju) vedno racionalizacijo stroškov. In kje lahko lastniki največ prihranijo? Pri stroških dela. Nekateri naši člani so se že znašli v središču take reorganizacije, zato oni najbolj vedo, kako pomemben je hiter, strokoven in brezplačen nasvet pravnika, ki nam pojasni naše pravice in možnosti, preden sprejmemo odločitev.

V Sindikatu delavcev skupine Petrol se zavedamo, da so tudi na naša vrata potrkali časi, ki prinašajo spremembe, ki za vse nas vpletene ne bodo spodbudne. Pred nami so centralizacije delovnih procesov, vse večji pritiski delodajalca na znižanje stroškov poslovanja zavoljo čim večjega dobička, padanje plač in vse večja negotovost zaposlitve. Prepričani smo, da lahko z lastnim znanjem in izkušnjami, vsakemu članu Sindikata delavcev skupine Petrol zagotovimo pomoč, ki bo najbolje zaščitila njegov socialno-ekonomski in delovno-pravno položaj.

S spoštovanjem,                                                                                                 

Sindikat delavcev skupine Petrol
                                                                                                          Boštjan Marinko
                                                                                                                     predsednik

POVEDALI SO...


"Biti šampion je pomenilo ne odnehati, in to ne glede na težavnost okoliščin in ne glede na to, kako majhne se zdijo možnosti za uspeh. Če si dovolj pogumen, vzdržljiv in vztrajen, da prečkaš ciljno črto, si šampion."
Dean Karnazes


"Brez dela ni uspeha. Brez uspeha pa ni počitka. Zatorej delajte, če hočete kdaj tudi počivati. Če ne že prej, boste počivali na pokopališču."
Pablo Carlos

SINDIKAT DELAVCEV SKUPINE PETROL
Dunajska cesta 50, 1000 Ljubljana
T: 01 47 14 203
E: info@sindikat-petrol.si
PRIJAVA V E-NOVICE
Ime in priimek:
 
E-pošta: